maanantai 7. helmikuuta 2011

ENE-dieetistä yleensä

Kopioin suoraan Duodecimin Terveyskirjastosta pätkiä lyhyestä ENE- tietopaketista:

ENE-dieetti on erittäin niukkaenergiainen dieetti, jota voidaan käyttää lihavuuden hoidossa silloin kun painoindeksi on yli 30. Dieetistä käytetään myös VLCD (Very Low Calorie Diet) -nimitystä.

ENE, ENED, VLCD tarkoittavat siis kaikki samaa asiaa. Useimmiten olen huomannut käytettävän joko ENE tai VLCD nimityksiä. Tarkoituksena on siis saada sen verran vähän hiilihydraatteja ja energiaa, että keho menee ketoosiin. Myös karppaajat tavoittelevat ketoosia.

ENE-dieetissä käytetään ruuan tilalla ravintovalmistetta, joka sisältää tarpeelliset suojaravintoaineet ja jota käyttämällä energian saanti voidaan vähentää erittäin niukaksi, jolloin se sisältää vain noin 1700–2500 kJ eli 400–600 kcal päivässä. Elimistö menee paastotilaan, nälän tunne häviää ja laihtuminen on erittäin nopeaa.

ENE- tuotteita ovat Dietta-Mini®, Nutrilett®, Nutrifast®, Modifast®, Naturdiet®, Allevo® ja Cambridge®.

Tästä löytyy googlaamalla keskustelua ja mielipiteitä vaikka ja miten paljon. Paljon ihmisiä on ehdottomasti moista kikkailua vastaan, pääosin argumentilla "kuinka terveellistä on muka juoda ravinnokseen vain kaikenmoisia E-lisäainelitkuja ja mitä siinä sitten oppii" tai vastaavasti "lihavat etsivät taas oikotietä onneen". Terveellisyyteen luotan sikäli, että nämä ovat tutkittuja valmisteita, ene ei ole mikään uusi muodikas juttu. Ja en kyllä nää näitä oikotienä onneen, sen verran rankkaa tulee olemaan.

Itse aion käyttää ainakin Nutrilettin suklaa-pirtelöä, ja etsiä siihen toivottavasti jotain muutakin makua rinnalle. Tähän mennessä maistelemistani suurin osa maistuu soijajauholle, eli todella iso yöks. Tuon suklaan etu on siinä, että se ei maistu millekään. Ei suklaalle eikä muullekaan. Se on siis suhteelisen kivuton kulauttaa kurkkuunsa maistelematta sen kummemmin. Allevon mustikka-mansikka on myös ihan ok makuista, mutta siinä mukana olevat mustikan kuoret tökkäävät helposti juomisen.
ENE-dieettiä käytetään hoidon alussa yhtäjaksoisesti ainoana ravinnonlähteenä (vähäenergiaisia vihanneksia ja juureksia voi syödä) 6–12 viikkoa, enintään 16 viikkoa. Jakson pituus riippuu liikapainon määrästä.
Tässä sairaalan ENE-ryhmässä noita käytetään siis kymmenen viikkoa. Tässä kohtaa lienee hyvä tarkentaa, että esimerkiksi patukat ja valmiit juomat eivät kuulu tähän ollenkaan, ainoastaan nuo vlcd-pussiruuat. Patukoissa ja juomissa on kaloreita yleensä kaksinkertaisesti pusseihin nähden. Vähäkalorisia kasviksia rajatusti.
ENE-dieetin aikana laihdutaan tavallisesti 1,5–2,5 kg viikossa, ja 8–16 viikon aikana keskimäärin 15–21 kg.
Ravitsemusterapeutti heitti, että keskiverto nainen voisi laihtua jopa 30kg. En ollenkaan tiedä, millaisia tavoitteita on mahdollista ja järkevää asettaa, mielenkiinnolla odotan josko tämä asia huomenna hieman selvenisi.
ENE-dieetin sivuvaikutuksia voivat olla ihon kuivuminen, palelu ja tilapäinen hiusten harveneminen, koska hiusaiheet ovat lepotilassa paastossa. Joskus on dieetin lopettamisen jälkeen todettu sappikivikohtaus. Ylipainoon voi sinällään liittyä sappikiviä ja jos normaaliruokaan siirtyminen ENE-dieetin jälkeen ei tapahdu asteittain, niin se lisää sappikivikohtauksen riskiä.
Ollessani sen viikon ENEllä, huomasin loppuviikosta ihon kuivumisen käsissä. Yleensäkin käteni ovat kuivin osa minussa, muuten iho on rasvainen sekaiho. Ei siis periaatteessa ollenkaan harmittaisi, jos vähän iho kuivuisikin :) Lisäisin listaan myös sen ketoosin mauan ja hajun, hyi olkoon kun voi syyssä maistua happamalle. Jos minusta olisi piirretty silloin sarjakuvaa, olisi suustani leijaillut vihreä savu löyhkän merkiksi. Toisilla haju puskee kuulemma myös ihosta läpi, minulla ei ainakaan vielä käynyt niin (eikä toivottavsti käykään).

4 kommenttia:

  1. hei, tsemppiä! itselläni ei ole kokemuksia laihdutuksesta mutta ystäväni taitaa olla juurikin samalla dieetillä kanssasi ja painoa on todellakin pudonnut - eli toimii, todistettavasti :)! eikä hänkään kyllä millekään haise vaikka ketoosissa onkin, joten nou hätä, sekin on yksilöllistä :)!

    VastaaPoista
  2. Tsemppiä kovasti ystävällesi, perästä tullaan! Todella toivon, että en ala haista :) Suun pahasta mausta pääsee vielä hampiata pesemällä, mutta käy nyt sitten 5krt päivässä suihkussa... :)

    VastaaPoista
  3. Vähän hymyilytti kun yhdessä ohjelmassa peloiteltiin juuri tuolla sappikivi-jutulla nimenomaan pussittelun yhteydessä. Oli kovin dramaattista paatosta ambulansseineen ja "arhg, poistettiin elin!11!"-paasauksineen. Nim. merkki. pyöräilinpä itse sairaalaan kun kohtaus ensimmäisen kerran tuli (siinä vaiheessa ei tietenkään vielä tiedetty että sappi kyseessä). Mulle kyseinen vaiva tuli kyllä laihdutuksen yhteydessä, tosin metodina oli paikkarit eli ei se liity normaaliruokaan siirtymiseen mitenkään, vaan reiluun painonpudotukseen kuten lekurikin mulle sanoi.

    VastaaPoista
  4. Riskejä kai kaikessa on, mutta jaksan silti uskoa, että ylipainon riskit ovat suuremmat kuin siitä eroon hankkiutumisen :) Toki ene on radikaali ratkaisu ja 10vkoa on pitkä aika. Mutta tietysti sitä toivoo, että kaikilta tuollaista välttyisi.

    Ja tietenkin lähteestä riippuen aina sen toisen dieetin huonoja puolia tullaan paisutelleeksi :))

    VastaaPoista